Quantcast
Channel: انجمن تفریحی تک دختر - سرگرمی، تصاویر، عکس مذهبی، عکس های تک دختر، اس ام اس، اصن یه وضی، تفریحی، ترول، تصاویر جالب، کاریکاتور طنز، منطقه آزاد، شعر، داستان كوتاه، مطلب جدید، موبايلستان، نرم افزار، بازي های اندروید، طنز، بازی، معرفی بازی، دانلود بازی، کلیپ، مذهبی، نرم افزار، ورزشي، خاطرات خوشمزه، فرهنگی-هنری، معرفی نرم افزار، دانلود نرم افزار، بازی آنلاین، ♥♥تالار رسمی هواداران استقلال!♥♥، داستان، تاریخ ایران و جهان، حاشیه های سینما، مجله خبری، اقتصادی، اجتماعی، تکنولوژی، حوادث، ورزشی، سایر، اطلاعات عمومی، فیلم ها و سریال ها، سینما و تلویزیون، فال و طالع بینی، عکس بازیگران، بیوگرافی بازیگران، عاشقانه، عکس های عاشقانه، جملات عاشقانه، اس ام اس های عاشقانه، اشعار عاشقانه، بيوگرافي ورزشكاران، عكس ورزشكاران، صحنه هاي ورزشي، خانه داری و دکوراسیون، آموزش اشپزي، ترفند هاي خانه داري، مد و زيبايي، مدل لباس، مدل مو، شيك پوش بودن در عين با حجاب بودن، حیوانات خانگی، تصاویر طبیعت
Viewing all 13198 articles
Browse latest View live

چرا باید نماز بخوانیم؟

$
0
0
تک دختر
بحث درباره فلسفه و حكمت نماز در واقع آشنایى با اسرار و رموزى است كه در این عمل عبادى نهفته است . باید توجه داشته باشیم كه خداوند متعال هیچ دستورى را بدون حكمت و علت بر بنده‌اش واجب و یا حرام نمى‌سازد. در این شكی نیست كه وقتی خداوند عملی را برای انسان واجب می‌كند قطعا برایش سود و فایده بسیار دارد و بالعكس وقتی عمل و یا چیزی را حرام می‌كند یقینا ضرر بسیاری برای انسان دارد و همین طور است مواردی كه مكروه و مستحب اعلام شده‌اند. در این زمان كه علم پیشرفت كرده؛ بسیاری از علل و سود و زیان‌هایی برای اعمال ذكر می‌شود كه نشانگر حكمت و فلسفه حرام و واجب شده اعمال و برخی چیزهاست.
شایان ذكر است كه انسان مومن و متعهد، در مقابل پروردگار روحیه تعبد و تسلیم پذیری دارد و نیازی به دانستن علل و حكمت احكام ندارد، گرچه دانستنش هم مشكلی ندارد. ولی اصل بر تعبد در برابر خداوند است. 
در این شكی نیست كه وقتی خداوند عملی را برای انسان واجب می‌كند قطعا برایش سود و فایده بسیار دارد و بالعكس وقتی عمل و یا چیزی را حرام می‌كند یقینا ضرر بسیاری برای انسان دارد و همین طور است مواردی كه مكروه و مستحب اعلام شده‌اند.
خداوند، خالق تمام هستی است و همه موجودات به خالقیت خدا اعتراف دارند و خدا را تسبیح می‌كنند:
«یسبح لله ما فى السموات و ما فى الارض الملك القدوس العزیز الحیكم؛ تسبیح مى‌گوید خدا را آنچه در آسمان‌ها و در زمین است آن پادشاه پاك عزیز حكیم را.»(1)
حال وقتی كه همه موجودات، خدا را تسبیح می‌گویند و او را عبادت می‌كنند ؛ آیا جا ندارد انسان كه اشرف مخلوقات است در برابر خداوند اظهار بندگی و عبودیت نماید و هیچ بودن خود را به منصه ظهور برساند و در مقابل پروردگارش خاكساری نماید؟
امام رضا (علیه‌السلام) در حدیثی علت اقامه نماز را اینگونه بیان می‌فرمایند: «علة الصلاةِ انَّها اقرارٌ بالربوبیّة لله ـ عزّوجل ـ و خلعُ الانداد و قیامٌ بین یدى الجبّار جلّ جلاله بالذّل والمسكنة والخضوع والاعتراف؛ علت نماز، اقرار به ربوبیت خدا و نفى هرگونه شریك براى او و ایستادن با خضوع و كوچكى و بیچارگى در پیشگاه خداست.»(2)
در وجود انسان دو قدرت عقل و شهوت وجود دارد كه دائما در كشاكش نیز می‌باشند. حال چنین انسانی كه نیروی شهوات و هواهای نفسانی در وجودش قوی است قطعاً دچار گناه و لغزش هم می‌شود، و پنج بار نماز در مقابل پروردگار، به معنای اعتراف به گناهان و طلب آمرزش و بخشش است . در روایتی نیز آمده است: 
حال وقتی كه همه موجودات، خدا را تسبیح می‌گویند و او را عبادت می‌كنند ؛ آیا جا ندارد انسان كه اشرف مخلوقات است در برابر خداوند اظهار بندگی و عبودیت نماید و هیچ بودن خود را به منصه ظهور برساند و در مقابل پروردگارش خاكساری نماید؟
«نماز، با اعتراف به گناه و درخواست آمرزش گناهان پیشین و نهادن صورت بر زمین، پنج بار در شبانه‌روز، با عظمت خدا، همراه است.»(3)
حال كه هواى نفس، هر لحظه انسان را به غفلت و سركشى سوق مى‌دهد و به غرور و خودخواهى دعوت مى‌كند و به افزون‌طلبى و تمامیت‌خواهى فرا مى‌خواند باید در مقابل آن، عاملى بسیار قوى و نیرومند كه مقابل این رذایل سد شود؛ وجود داشته باشد تا او را به سمت عزت و عظمت انسانى سوق دهد و آن نماز است. چون نماز تنها عنصر بازدارنده از رذائل اخلاقى و گناهان است. و خداوند در آیه‌ای یكی از علل و خواص نماز را اینگونه معرفی می‌فرماید:
«أَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ(4) ؛ نماز را برپا دار، كه نماز از كار زشت و ناپسند باز مى‏دارد.»
و در روایتی از معصوم (علیه السلام) آمده است كه: «نماز موجب یاد خدا و دورى از غفلت و سركشى و باعث خشوع، فروتنى و خواهان طلب افزایش معنوى و مادى است.»(5)
در وجود انسان دو قدرت عقل و شهوت وجود دارد كه دائما در كشاكش نیز می‌باشند. حال چنین انسانی كه نیروی شهوات و هواهای نفسانی در وجودش قوی است قطعاً دچار گناه و لغزش هم می‌شود، و پنج بار نماز در مقابل پروردگار، به معنای اعتراف به گناهان و طلب آمرزش و بخشش است.
از آنجایی كه انسان موجودی فراموشكار است، بیم می‌رود كه خداوند را فراموش كند و نیز از یاد ببرد كه موقعیتش به عنوان انسان در هستی چیست؟ و عمر خود را در حیوانیت و نفسانیت سپری نماید. لذا اینجاست كه:
«نماز او را به مداومت بر ذكر خدا در شب و روز بر مى‌انگیزاند تا بنده، مولى و مدبر و آفریدگار خود را فراموش نكند چرا كه فراموشكارى، باعث طغیان و سركشى خواهد بود.»(6)
پس فلسفه نماز، حضور در پیشگاه خداوند و اظهار بندگى و عبودیت و اقرار به یكتایی پروردگار و جاودانگى او است كه نتیجه‌اش اصلاح و سعادت انسان و به كمال رسیدنش می‌باشد. «انسان در حال نماز در محضر خدا و به یاد خداست و همین حالت او را از معاصى بازداشته و از همه تباهى‌ها و تاریكى‌ها او را مانع مى‌شود.»(7)
 
پی‌نوشت‌ها:
1ـ سوره مباركه جمعه، آیه 1.
2 ـ میزان الحكمة، ج5، ص376.
3ـ میزان الحكمه، ج5، ص376.
4- سوره : العنكبوت - آیه : 45 -
5 ـ میزان الحكمه، ج5، ص376.
6 ـ همان.
7ـ میزان الحكمه، ج5، ص376.

چرا باید روزه بگیریم؟

$
0
0
بسم الله الرحمن الرحيم 
پاسخ به يك سؤال:چرا بايد روزه بگيريم؟
رمضان هنگامه ي طلب و نياز به درگاه خداوند بي نياز است.در اين ماه پر بركت درهاي آسمان به روي روزه داران گشوده مي شود ،بايد از ثانيه ثانيه هاي آن به خوبي بهره برد.
اما گاه با آمدن صداي قدم هاي ماه رمضان ،زمزمه ي اين سؤال كه روزه گرفتن چه ثمره ايي دارد؟،چرا باید روزه بگيريم ؟ و يا سؤالاتي شبيه به اين از مردم شنيده مي شود.
در پاسخ به اين سؤال و ديگر اشكال تراشي هاي منتقدين روزه ، ابتدا به سراغ تاريخچه ي روزه مي رويم و اين كه روزه گرفتن تنها متعلق به دين اسلام نمي باشد . در يكي ازآيات نوراني قرآن كريم اين گونه بوده است :«... روزه بر شما واجب شده همانطور كه بر اقوام قبل از شما واجب شده بود...1» پس روزه در اديان پيشين نيز وجود داشته است .  البته از تورات و انجيل فعلي بر مي آيد كه روزه در ميان يهود و نصاري معمول بوده و اقوام و ملل ديگر هنگام مواجه شدن با غم و اندوه روزه مي گرفته اند.روزه ي يهود غالباً به هنگام توبه و طلب خشنودي خداوند و يا اعلام عجز و ناتواني در برابر پروردگار و اعتراف به گناهان خود براي كسب رضاي خداوند بوده است.2 بر مي آيد كه حواريون مسيح دربعضي اوقات مجاز به گرفتن روزه گرديده اند.3 به طوري كه حيات حواريون مملو از انكار لذات و زحمات روزه داري بوده است.4 
اسلام جايگاه خاصي براي روزه قائل شده است و يكي از واجبات الهي است.پيشينه روزه در دين اسلام براي اولين بار به سال ششم هجري قمري مي رسد زماني كه پيامبر پس از صلح حديبيه راهي مدينه شدو در مدينه شد و رد مدينه اعمال ماه رمضان و سپس شوال را به جا آوردند.
براي انجام اين واجب عبادي قدم اول حفظ شكم از خوردن و آشاميدن و رعايت آداب ظاهري آن است و قدم دوم حفظ زبان ،گوش،چشم ،دست ، پا و ساير اعضا و جوارح بدن از گناهان كه در صورت عدم رعايت آنها روزه باطل مي گردد.
اما نكته قابل توجه اين است كه عمل به اين دستور الهي هم چون ساير عبادات فقط بايد به خاطر انجام فرمان خدا باشد و نه انگيزه اي ديگر.
اگرچه كه روزه گرفتن با محدويدت ها و شرايط خاص خود در روح و جسم انسان آثار و بركات فراواني را باقي خواهد گذاشت اما همان گونه كه خداوند مي فرمايد:«يا ايها الذين آمنوا كتب عليكم الصيام كما كتب علي الذين من قبلكم لعلكم تتقون 5»حقيقت و هدف نهايي روزه آن است كه انسان با رعايت و مراقبت كامل به سرمايه عظيم تقوا دست يابد.
اكنون براي پي بردن به فوايد روزه ، به بررسي برخي از آثار اين واجب ديني عبادي مي پردازيم.
روزه آثار ظاهري و باطني فراواني را به دنبال دارد و اولين پيامد آن سلامتي است ، همانطور كه نبي مكرم اسلام فرمودند:«صوموا تصحّوا؛روزه بگيريد تا سالم بمانيد 3»در طب امروز و هم چنين طب قديم اثر معجره آساي «امساك»در درمان انواع بيماري ها اثبات شده است .عامل بسياري از بيماريها زياده روي در خوردن غذاهاي مختلف مي باشد ،زيرا مواد اضافي جذب بدن نشده و در بدن بستري مناسب براي پرورش انوع ميكروبها و ايجاد بيماريهاي عفوني مي شود و بهترين را ه براي از بين بردن و نابود كردن اين بستر امساك و روزه داري است.
روزه در واقع زباله ها و مواد اضافي جذب نشده ي بدن را مي سوزاند و بدن انسان پس از يازده ماه فعاليت با روزه ي يك ماهه ماه رمضان در تعمير كامل قرار مي گيرد وبراي ادامه سفر زندگي آماده مي شود.
امروزه با پيشرفت دانش پزشكي بسياري از پزشكان شرق و غرب دنيا دريافته اند كه روزه عالي ترين روش درماني است ،دكتر كارلو آمريكايي مي گويد:«هر شخص بيمار بايد هر سال مدتي از غذا پرهيز كند...روزه ايي كه اسلام واجب كرده بزرگترين ضامن سلامتي مي باشد.6»گفتارها و نوشتارهايي مبني بر فوايد روزه كه به تجربه ثابت شده بسيار زياد است و در روايات نيز به فوايد جسمي روزه تصريح شده تا برخي از سست عنصران اگر نه با ايمان كامل ،لااقل با توجه به فوايد بهداشتي روزه اين فريضه ثمربخش را به جا مي آورند. 
اما اين همه ي اهداف روزه داري نمي باشد ،بلكه مهم ترين هدف از آثار فراوان روزه ،بعد اخلاقي و فلسفه تربيتي آن است.
روزه روح انسان را «تلطيف»و اراده او را «قوي»و غرائزش را تعديل مي كند و برقلب انسان نور و صفا مي بخشد .روزه دار با وجود گرسنگي و تشنگي از لذت جنسي چشم مي پوشد و عملاً ثابت ميكند كه چون حيوان نيست بلكه مي تواند زمام نفس سركش خود را به دست بگيرد و بر هوس ها و شهوات اش مسلط گردد و غرائز را كنترل كند.
خلاصه آن كه اگر ما جوياي فلسفه روزه باشيم و بخواهيم از خواص و فوايد آن اطلاعات بيشتري داشته باشيم و به سؤالات منتقدين پاسخ قانع كنندهايي بدهيم شايسته است به سخنان حكيمانه و گهربار حضرت امير المؤمنين علي عليه السلام گوش فرا دهيم.ايشان در خطبه 192 نهج البلاغه مي فرمايد :«خداوند بندگانش را با نماز ،زكات ،تلاش و روزه داري در روزهايي كه واجب شده است حفظ كرده است تا اعضا و جوارح شان آرام،ديدگانشان خاشع،جان و روانشان فروتن و دلهايشان متواضع گردد و كبر و خودپسندي از آنان رخت بربندد؛چرا كه در سجده بهترين جاي صورت را به خاك ماليدن فروتني آورد و گذاردن اعضاي پر ارزش بدن بر زمين اظهار كوچكي و بندگي كردن است و در روزه گرفتن و چسبيدن شكم ها به پشت عامل خضوع و ناچيز دانستن خويش است.7» چرا كه روزه در اخلاص عمل بسيار مؤثر است،يعني عمل كسي كه روزه ميگيرد و تمام روزه را با همه امكان به خوردن و آشاميدن امساك مي نمايد جز اخلاص به پيشگاه خداوند يكتا مفهوم ديگري ندراد.
با روزه داري گل اراده ي انسان شكوفا ميشود و سرزمين روح آماده ي بذر افشاني بذر تقوي مي گردد و با تكرار روزه ساعت به ساعت توجه به خدا و قرب الهي در انسان افزايش مي يابد و نگاه كه عطر تقوي ،صفا ،صميميت،استقامت،عدالت،و تمام ابعاد نيك انساني در وجودش استشمام شود مي تواند به هدفهاي عالي بندگي خداوند دست يابد.
براستي امروز كه بزرگترين عامل ويرانگر و هلاكت بار در جامعه شريعت گناه و فساد هاي اجتماعي است و يكي از عوامل مهم گناه هم ضعف اراده نفس انسان مي باشد .چرا كه زودتر تحت تأثير انحرافات قرار ميگيرد ؛با روزه بهترين وسيله براي تقويت اراده و عالي ترين عامل باز دارنده از معصيت الهي است.
يكي از راونشناسان اروپايي مي گويد :عجيب است كه مسئله پرورش اراده به وسيله روزه كه امروزه ما به آن توجه داريم قرنها پيش مورد توجه پيشوايان اسلام قرار گرفته است . مسلمانان و سربازان صدر اسلام با گرفتن روزه اراده خود را تقويت مي نمودند و در ميدان جنگ با شجاعت نبرد ميكردند،آنان غالباً شب ها در پرتو شب زنده داري به امداد هاي الهي اميدوار مي گرديدند و روزها در سايه روزه داري اراده خود را پرورش داده و از عزمي پولادين برخوردار مي شدند.
علاوه براين ها اسلام ديني كامل است و به تمام امور توجه مي كند پس خداوند روزه را واجب نمود تا بين بندگانش از فقير تا غني ،برادري و برابري و مساوات به وجود آورد و اين كه سرمايه داران مسلمان ،درد گرسنگي را لمس كنند و بر ضعفا رقت آورند و بر گرسنگان عالم ترحم نمايند.
عزيزان اينها نمونه هاي اندكي بود از آثار و بركات روزه در ماه مبارك رمضان اما به ياد داشته باشيد كه اين ماه پر خير و بركت بهترين فرصت است كه گل وجودتان را بيدار سازيد و با عطر معنوي روزه آن را خوشبو كنيد و با لباسي از تقوا خود را بيارايد شايد درگر فرصتي داشته باشيم و هرگز فراموش نكنيد كه دوران ما تهاجم دشمن ابعادي گسترده يافته و سعي دارد با ضربه به اعتقاد ما راه را براي نفوذ فرهنگ پوچ بيگانه باز كند ،پس بايد بسيار مراقب بود كه در گرداب فسادهاي باورهاي ضد ديني گرفتار نشويم. 

1- سوره بقره آيه 183
2-قاموس كتاب مقدس ص428(داود،26:2)
3-انجيل لوقا باب 5- شماره هاي 33 - 35
4-قاموس كتاب مقدس ص 428
5-سوره بقره آيه 183
6-نقش روزه و درمان بيماريها ص 16
7-نهج البلاغه حكمت 252


   منابع:
-تفسير نمونه ج 1 ذيل آيه 183 سوره بقره 
-المراقبات حاج ميرزا جواد ملكي تبريزي
-ره توشه ماه رمضان -نفسيت و احكام ماه مبارك -رضا قربانيان

پیامبران زن در قرآن کریم - قسمت اول

$
0
0
پیامبران زن در قرآن - قسمت اول
شاید عنوان نوشتار حاضر، اندکی شما را به حیرت افکنده باشد که به حق چیزهای نشنیده! مگر زنان هم به مقام نبوت رسیده‌اند و ما خبر نداشته ایم؟ و اصلا کی و کجا کسی یاد دارد که خداوند زنی را به عنوان پیامبر بر مردم گسیل بدارد؟

اینها همه سوالاتی است که ذهن و زبان نگارنده را از مدتی پیش به خود واداشته است و این چند پاره خط، تلاشی است برای یافتن پاسخی قرآنی و برهانی بدین مساله.

اگر در قرآن خواندی که حضرت حق - جلّ و علا - خطاب به پیامبر دردانه اش – درود بی پایان بر او - چنین فرمایش کرده است که "  وَمَا أَرْسَلْنَا مِنْ قَبْلِكَ إِلَّا رِجَالًا نُوحِی إِلَیهِمْ ...(یوسف/109)، (یعنی همه پیامبران پیش از تو مرد بوده اند)، فورا تیغ نقد بر این نوشته نکش؛ چه اینکه بحث ما در نبوت زنان است و نه رسالت ایشان.

پاسخ نهایی منوط به ذکر مقدماتی چند است که با هم مرور می کنیم:

یکم: فرق است میان نبوت و رسالت؛

میان این دو به تعبیر منطق دانان، نسبت عموم و خصوص من وجه است یعنی هر رسولی نبی است و تنها برخی از انبیاء رسولند.

دانشمندان علوم اسلامی تعاریف گوناگونی از نبوت و رسالت به دست داده اند از جمله:

فیض کاشانی در علم الیقین، ج 1 می گوید: «نبی» کسی است که به او وحی شود تا خود عمل کند و «رسول» آن است به او وحی شود تا عمل کند و تبلیغ کند.

از صاحب تفسیر گرانسنگ المیزان (مجلد دوم، صفحه 139) هم بشنوید که می گوید: رسول حامل رسالت است و نبی حامل نبأ، رسول شرف وساطت بین خداوند و خلق را دارد و نبی شرف علم به خداوند و آنچه نزد او است.

جناب علامه در ج13المیزان بسط بیشتر داده اند که رسول کسی است که فرشته بر او نازل گردد و او فرشته را ببیند و با او تکلم کند. اما نبی کسی است که فرشته را در خواب می بیند و در خواب بر او وحی می شود.

دوم: نبوت بر دو گونه است:1. نبوت انبائی 2. نبوت تشریعی؛

اولی از ذات و صفات و افعال الهی و به طور عام، از معارف الهی خبر می‌دهد و دومی علاوه بر آن به تبلیغ احکام، آداب و شریعت نیز می پردازد.

بنابر بر مقدمه دوم، مراد ما در این وجیزه، اثبات نبوت انبائی برای تنی چند از زنان است نه نوبت تشریعی که آن نبوت خاصّه است و از حوصله این مقال بیرون.

 دلیل قرآنی

اینک با مفروض انگاشتن مقدمات یاد شده، به منظور اثبات مقام نبوت حضرت مریم(س(به سراغ قرآن می رویم:

در قرآن كریم آیاتی وجود دارد كه ظاهر آنها دلالت بر نبوت حضرت مریم(س) می كند. بعضی از آیات مزبور را در اینجا می آوریم:

إِنَّ اللّهَ اصْطَفَى آدَمَ وَنُوحًا وَآلَ إِبْرَاهِیمَ وَآلَ عِمْرَانَ عَلَى الْعَالَمِینَ ذُرِّیَّةً بَعْضُهَا مِن بَعْضٍ وَاللّهُ سَمِیعٌ عَلِیمٌ

آل عمران / آیه 33 و 34

خداوند، آدم و نوح، آل ابراهیم و آل عمران را بر جهانیان برگزید (انتخاب و اختیار كرد)

 منظور ما در این آیه فعلا كلمه «آل عمران» است كه شامل مریم، مادر مریم و پسر مریم می شود.

اگر چه این نوع از نبوت(انبائی)، پشتوانه هر گونه رسالت و نبوت تشریعی است اما اختصاص به مردان ندارد بلکه زنان نیز می توانند به این مقام دست یابند.

2- وَإِذْ قَالَتِ الْمَلاَئِكَةُ یَا مَرْیَمُ إِنَّ اللّهَ اصْطَفَاكِ وَطَهَّرَكِ وَاصْطَفَاكِ عَلَى نِسَاء الْعَالَمِینَ آل عمران / آیه 42

و زمانی كه ملائكه گفتند ای مریم! همانا خداوند ترا برگزید و پاك گردانید و تو را بر زنان عالم، انتخاب كرد. در آیه فوق ملائكه با مریم سخن گفته اند و بلاواسطه و مستقیم علاوه بر آن، خبر اصطفاء و برگزیدنش را از طرف خداوند برایش آورده اند، كه در مجموع می تواند مؤید نبوت وی باشد، چنانكه بسیاری از پیامبران الهی نیز به همین شكل برایشان وحی نازل می شده است. و خصوصاً كه خداوند او را برگزیده است و این گزینش به علت ویژگی و خصیصه ای كه در او وجود دارد، چنانكه آدم و نوح را به همین علت مورد اصطفاء قرار داده است.

دلیل ما بر نبوت مریم(ع) این است كه در آیه شریفه 33 آل عمران، كلمه اصطفا در مورد حضرت آدم و نوح و آل ابراهیم، قطعاً به معنای اختیار برای نبوت است، وحدت سیاق ایجاب می كند كه در مورد آل عمران (مریم و مادر مریم و پسر مریم) نیز، همین معنا باشد، وگرنه باید مرتكب خلاف ظاهر آیه بشویم كه دلیل بر این كار نیست. و از طرفی چون در آل عمران حضرت عیسی(ع) هم وجود دارد، نمی شود گفت اصطفاء حتی در باره خود آل عمران هم به یك معنا نیست، زیرا در این صورت در مورد حضرت عیسی(ع) كه یكی از آل عمران است حتماً باید به معنای دیگری باشد كه نزد اهل ادب به ویژه از خدای حكیم، بعید بلكه قبیح به نظر می آید.( زن و پیامبری، مرتضی فهیم کرمانی)

 

دلیل برهانی

باطن نبوت(انبائی) ولایت است. ولایت نیز مربوط به کمالات و قداست های روحی است و روح انسان نه مذکر است نه مونث، لذا برخی ارواح که به جسم زنانگی تعلق یافته اند، دارای شأن ولایت هستند.

در توضیح بیشتر این استدلال، حضرت استاد آیت اللّه جوادی آملی، در کتاب زن در آینه جلال و جمال، ص167بیان متینی دارند که عینا می آوریم:

قرآن کریم مسأله نبوت تشریعی را که به صورت رسالت بیان می شود ـ چون یک کار اجرایی است، و حشر با مردم را همراه دارد و رهبری جنگ و صلح و دریافت مسایل مالی و توزیع اموال و تنظیم کار جامعه را به عهده دارد ـ این نوع نبوت را در اختیار مردها قرار داده و در سوره یوسف و سوره نحل می فرماید:

وَمَا أَرْسَلْنَا مِنْ قَبْلِكَ إِلَّا رِجَالًا نُوحِی إِلَیهِمْ ...

یعنی رسالت یک کار اجرایی است و ما قبل از تو ای پیامبر هیچ کسی را جز مرد به عنوان رسول نفرستاده و فقط به مردها وظیفه رسالت دادیم.

پس رسالت به معنای رهبری جامعه، بیان حلال و حرام، واجب و مستحب، مکروه و مباح و مانند آن، نبوت خاصی است که چون مقام اجرایی است به عهده مردها گذاشته شده، ولی نبوت اِنبائی بدین مفهوم است که فردی از طریق وحی مطلع شود که در جهان چه می گذرد، آینده جهان چیست؟ و آینده خودش را ببیند و از آینده دیگران نیز باخبر شود، و این نوع نبوت به ولایت برمی گردد، نه به نبوت تشریعی و رسالت اجرایی.

اگر چه این نوع از نبوت، پشتوانه هر گونه رسالت و نبوت تشریعی است اما اختصاص به مردان ندارد بلکه زنان نیز می توانند به این مقام دست یابند.

اگر مراد قُرْطُبی و همفکران او، اثبات نبوت اِنبائی برای مریم است، این را همه عرفا، حکما و محققان اهل تفسیر می پذیرند، و اگر منظور، نبوت تشریعی بوده که مریم(ع) دارای رسالت بوده و وحی تشریعی دریافت می کرده این مردود است.

باطن نبوت(انبائی)ولایت است. ولایت نیز مربوط به کمالات و قداست های روحی است و روح انسان نه مذکر است نه مونث، لذا برخی ارواح که به جسم زنانگی تعلق یافته اند، دارای شأن ولایت هستند.

علاوه بر مریم (س) عده ای به نبوت زنان دیگری چون "حنّه" (مادر مریم و همسر عمران بن ثامان)، ‌مادر موسی(همسر عمران بن قاهث بن لاوی بن یعقوب بن اسحاق بن ابراهیم)، آسیه(همسر فرعون) ساره(همسر ابراهیم نبی)، هاجر(کنیز ابراهیم نبی) نیز استدلال نموده اند.

به عنوان مثال ابن حجر عسقلانی در فتح الباری، ج6، ص515 با این استدلال که نبی کاملترین نوع انسانی است و انسان کامل مصداق نبوت است می گوید: در روایات آمده است که برخی زنان مانند مریم و آسیه از جمله کامل ترین انسان ها بوده اند.

در کتاب مقدس به نام شش زن برمی خوریم که عنوان "نبیه" دارند: دبوره، حُلده، دختران فیلپس، حنّا و مریم.

البته بحث در باب ضعف و قوت موافقان و مخالفان در این مساله، مجالی فراختر از این مقال می طلبد که شایسته است علاقمندان به کتابهایی چون "زن و پیامبری" تالیف دانشمند محقق شیعی، مرتضی فهیم کرمانی مراجعه نمایند.
 

پیامبران زن در قرآن کریم - قسمت دوم

$
0
0
پیامبران زن در قرآن - قسمت دوم

یک. طرح مسأله

یکی از مباحث کلامی در حوزه انسان شناسی و زن شناسی، مسأله نبوت زنان است. این مسأله گرچه به یک معنا تاریخی است و ثمره عملی بر آن مترتب نمی گردد، لیک در نشان دادن تلقی ادیان آسمانی از زن، بسی مفید و سودمند است و از این راه، می توان به کشف نگرش مکاتب آسمانی نسبت به زن پی برد و توان و استعداد زنان را از منظر این ادیان آشکار ساخت.

همان گونه که دو رویه این مسأله، و نفی و اثبات آن در قانون گذاریها، مکاتب فقهی و حقوقی نیز مؤثر است، علاوه بر اینها در باور زنان نسبت به خویشتن و نهضت علمی و فرهنگی آنان نقشی بسزا دارد. بر این اساس، گرچه به گمان برخی، پژوهش در این مسأله، بی فایده و متأثر از جنبشهای زن گرایانه عصر حاضر است، اما به نظر ما در راستای کشف و تبیین و تفسیر گوشه ای از معارف دینی قرار دارد و قویا از پاره ای بحثهای فقهی، فلسفی، تاریخی و ... روزگار ما مفیدتر خواهد بود.

برای تبیین صورت مسأله و محل نزاع، ذکر چند مطلب ضروری است.

 

پیامبران زن در قرآن کریم - قسمت سوم

$
0
0
پیامبران زن در قرآن - قسمت سوم
 
دلیل دوم: روایات

در روایات و احادیث، جملاتی که صراحتا بر نفی نبوت زنان دلالت کند، نیست. در روایاتی که عدد انبیاء ذکر شده است گرچه کلمه «نبی» به کار رفته اما روشن است که اگر پیامبری از زنان باشد، این واژه آن را شامل می گردد، زیرا تغلیب باب واسعی در همه زبانها و بویژه در زبان عرب دارد.

و نیز در روایاتی که طبقات انبیاء را بیان می دارد شاهدی بر انحصار پیامبری در مردان نیست.(43)

البته حامیان این نظر می توانند به برخی احادیث استدلال کنند:

1ـ حدیثی در مستدرک الوسائل نقل شده که صریحا نفی پیامبری زنان را دارد.

المولی سعید المزیدی فی تحفة الاخوان: عن ابی بصیر عن الصادق(ع) فی خبر طویل فی خلقة آدم و حواء و دخولها الجنة و خروجها منها ـ الی ان قال ـ «قال ابن عباس فنودیت یا حواء ... و لم اجعل منلکن حاکما و لا ابعث منلکن نبیا»(44)

این حدیث، قابل تمسک نیست زیرا از جهت سند ارسال دارد و کتاب تحفة الاخوان نیز کتابی شناخته شده و معروف نزد علماء شیعه نمی باشد. گذشته از آن، چگونه امام صادق(ع) از ابن عباس این مطالب را نقل می کند!


به علاوه، مضمون این حدیث، قابل پذیرش نیست، زیرا سبب محرومیتهای فراوان زنان را عصیان حوا در بهشت معرفی کرده، با اینکه این عصیان از آدم و حوا، هر دو سر زد، و اگر محرومیت، کیفر آن گناه است، باید برای هر دو صنف باشد.
2ـ ممکن است به کمک دو دسته از احادیث، استدلالی بر نفی پیامبری زنان اقامه شود بدین صورت که:

الف ـ احادیثی دلالت دارد، قضاوت و حکومت شعبه ای از نبوت است از قبیل:

اسحاق عمار عن ابی عبداللّه (ع) قال: قال امیرالمؤمنین(ع) لشریح: «یا شریح قد جلست مجلسا لا یجلسه الا نبی او وصی نبی او شقی.»(45)

امیر مؤمنان(ع) به شریح فرمود: ای شریح! در جایی نشسته ای که جایگاه پیامبر، یا جانشین او است و یا فرد شقی می نشیند.

سلیمان بن خالد عن ابی عبداللّه (ع) قال: «اتقوا الحکومة فان الحکومة انما هی للامام العالم بالقضاء العادل فی المسلمین لنبی [کنبی] او وصی نبی».(46)

امام صادق(ع) فرمود: از حکومت (دادرسی) بپرهیزید، زیرا حکومت از آن پیشوای دانا در دادرسی، عادل در میان مسلمانان، مانند پیامبر(ص) یا جانشین او است.

ب ـ در دسته ای دیگر از احادیث، شرط قضاوت و حکومت، رجولیت ذکر شده است از قبیل:

«لا تولی المرأة القضاء و لا الامارة»(47)

زن عهده دار دادرسی و زمامداری نشود.

«لن یفلح قوم و لّوا امرهم امرأة»(48)

هرگز به رستگاری نرسد، جامعه ای که سرپرستی آن را زن بر عهده دارد.

«لا تملک المرأة من الامر ما یجاوز نفسها»(49)

زن فراتر از توانش، امور را به دست نگیرد.

«معاشر الناس! لاتطیعوا النساء علی حال و لا تامنوهن علی مال و لا تذروهن یدبّرن امر العیال»(50)

ای مردم! از زنان در هیچ شرایطی اطاعت نکنید، آنان را امین ندانید. و مگذارید سرپرستی خانواده را در دست گیرند.

«اذا کان امراؤکم شرارکم و اغنیائکم بخلائکم و امورکم الی النساء فبطن الارض خیر لکم من ظهرها».(51)

هنگامی که اشرار فرمانروا شوند، ثروتمندان بخیل باشند، کارها در دست زنان باشد. باطن زمین بهتر از روی زمین است.

«اتقوا شرار النساء و کونوا من خیارهن علی حذر و ان امرنکم بالمعروف فخالفوهن کیلا یطمعن منکم فی المنکر»(52)

از زنان بد دوری کنید و از خوبانشان واهمه داشته باشید. اگر شما را به نیکی فرمان دادند، مخالفت کنید، تا نسبت به شما در نادرستی طمع نکنند.

«اخّروهن من حیث اخّرهن اللّه »(53)

زنان را از همان جا که خداوند عقب انداخته، عقب اندازید.

«ایاکم ان یحاکم بعضکم الی اهل الجور و لکن انظروا الی رجل منکم یعلم شیئا من قضایانا فاجعلوه بینکم».(54)

بترسید از اینکه اهل جور را به قضاوت گیرید. مردی از شما که دستورات ما را می داند بیابید و او را حاکم کنید.

بررسی دقیق و مبسوط این احادیث و روایات مشابه را از جهت سند و دلالت منظور این نوشتار نیست، و با این فرض که سند ودلالت اینها تمام است ـ که چنین نیست ـ می گوییم این استدلال ناتمام است و مقصود را اثبات نمی کند، زیرا:

1ـ اینکه زن نمی تواند قاضی باشد، مورد اتفاق شیعه و اهل سنت نیست. برخی از فقیهان شیعه قضاوت زن را جایز می شمردند(55) و فقهاء اهل سنت نیز در مواردی داوری زن را تجویز کرده اند.(56) در نتیجه مقدمه دوم این استدلال، چندان مسلم نیست.

2ـ بر فرض، مرد بودن، شرط قضاوت و داوری باشد، دلیل نداریم هر شرطی در منصوب معتبر و لازم است باید نصب کننده نیز همان شرایط و ویژگیها را دارا باشد. موارد نقض فراوان یافت می شود.

برخی کتابت و نوشتن را در قاضی شرط می دانند. با اینکه معترفند پیامبر(ص) نمی نوشت.(57)

در قاضی، بینایی را معتبر می دانند با اینکه معترفند برخی پیامبران مانند شعیب و یعقوب نابینا بودند.(58)

امام جمعه در زمان برپایی حکومت اسلامی، باید منصوب باشد و از شرایط او آن است که پیرمرد نباشد. از مریضی و کوری مصون باشد.(59) با اینکه در حاکم که او را نصب می کند و همچنین پیامبر(ص) و امام، پیر نبودن جزء شرایط نیست.

همچنین در حاکم، سلامت از مرض و کوری شرط نیست. و اگر شرط باشد، از شرایط اختلافی است.(60)

نتیجه آنکه از انضمام این دو دسته روایات نمی توان مرد بودن پیامبران را استنتاج نمود، چرا که تمامیت استدلال در گرو ضمیمه ساختن حداقل یک مقدمه خارجی است که هر شرطی در شاخه و فرع معتبر باشد، اصل هم بدان مشروط است، و با ارایه برخی از نقضها، نشان داده شد این مقدمه قابل اثبات نیست.

دلیل سوم: اجماع

گروهی از علمای اهل سنت، ادعای اجماع کرده، بر اینکه زن نمی تواند پیغمبر باشد. بیضاوی گفته است:

اجماع است بر آنکه خداوند زنی را به پیامبری نگرفته است و این آیه بر آن دلالت دارد: «و ما ارسلنا من قبلک الا رجالاً».(61)

ابن اثیر گوید:

جمهور اهل سنت، همان طور که ابوالحسن اشعری و دیگران نقل کرده اند، نبوت را مختص مردان دانسته، و از زنان نفی می کنند.(62)

اجماع نمی تواند دلیل باشد زیرا:

1ـ اجماع در مسایل اصول دین حجت نیست.

2ـ با وجود آیات و روایات در این زمینه، به طور حتم اجماع کنندگان بدانها تمسک جسته اند، و لااقل محتمل است که مستندشان اینها باشد و چنین اجماعی ارزش و اعتبار ندارد، زیرا اجماع در صورتی دلیل مستقل است و در عرض قرآن و سنت مطرح است، که آیه و روایتی در آن زمینه نباشد، و گرنه با وجود آیه و حدیث، جایی برای اجماع نیست. در این مسأله نیز، با توجه به ادله یادشده، اجماع از ارزش و اعتبار می افتد. بویژه که بیضاوی پس از نقل اجماع، آن را به آیه ها مستند کرد.

3ـ این اجماع، مخالف دارد، زیرا برخی از مفسران اهل سنت مدعی شده اند، نظر مشهور بر نبوت حضرت مریم است و برخی از آن را در بخش پیشین ضمن نقل دیدگاهها آوردیم. بنابراین با توجه به این مخالفتها، اجماعی محقق نخواهد شد.

ب. ادله موافقان نبوت زنان

موافقان پیامبری زنان نیز ادله ای از قرآن و احادیث را اقامه کرده که رد استدلال آنان، آسان نیست. این گروه به قرآن و حدیث تمسک جسته که اینک به اختصار گزارش می شود.

یکم: قرآن

آیاتی که دلالت دارد به برخی از زنان وحی شده است، از قبیل:

1ـ وَأَوْحَیْنَا إِلَى أُمِّ مُوسَى أَنْ أَرْضِعِیهِ فَإِذَا خِفْتِ عَلَیْهِ فَأَلْقِیهِ فِی الْیَمِّ وَلَا تَخَافِی وَلَا تَحْزَنِی إِنَّا رَادُّوهُ إِلَیْكِ وَجَاعِلُوهُ مِنَ الْمُرْسَلِینَ.(63)

و به مادر موسی وحی کردیم که شیرش بده و اگر بر او بیمناک شدی به دریاش بینداز و مترس و غمگین مشو، او را به تو باز می گردانیم و در شمار پیامبرانش می آوریم.

2ـ اذا اوحینا الی امک ما یوحی.(64)

آنگاه که بر مادرت آنچه وحی کردنی بود، وحی کردیم.

3ـ و اذ قالت الملائکة یا مریم ان اللّه اصطفیک و طهرک و اصطفیک علی نساء العالمین.(65)

و فرشتگان گفتند: ای مریم، خدا تو را برگزیده و پاکیزه ساخت و بر زنان جهان برتری داد.

4ـ ان اللّه اصطفی آدم و نوحا و آل ابراهیم و آل عمران علی العالمین ذریة بعضها من بعض و اللّه سمیع علیم.(66)

خدا آدم و نوح و خاندان ابراهیم و خاندان عمران را بر جهانیان برتری داد. فرزندانی بودند، برخی از نسل برخی دیگر پدید آمده و خدا شنوا و دانا است.

5ـ و التی احصنت فرجها فنفخنا فیها من روحنا و جعلناها و ابنها آیة للعالمین.(67)

و آن زن را یاد کن که شرمگاه خود را نگاه داشت و ما از روح خود در او دمیدیم و او و فرزندش را برای جهانیان آیتی قرار دادیم.

این آیه در سیاق آیه های قبل قرار دارد که سرگذشت انبیاء را بیان داشته، و از این وحدت سیاق استفاده نبوت مریم شده است.

دوم: روایات

در این زمینه به چند دسته روایت استناد شده است:

1ـ برخی به روایات مشتمل بر مصحف فاطمه(س) و نزول جبرئیل بر آن بزرگوار، استناد کرده و فاطمه(ع) را نبیه دانسته اند. در اینجا به نقل یک روایت بسنده می شود:

ابی عبیدة قال سال اباعبداللّه (ع) بعض اصحابنا عن الجفر فقال ... قال «فمصحف فاطمة(ع) قال: فسکت طویلاً ثم قال: انکم لتبحثون عما تریدون و عما لا تریدون؛ ان فاطمة مکثت بعد رسول اللّه (ص) خمسة و سبعین یوما دخلها حزن شدید علی ابیها و کان جبرئیل(ع) یاتیها فیحسن عزائها علی ابیها و یطیب نفسها و یخبرها عن ابیها و مکانه و یخبرها بما یکون بعدها فی ذریّتها و کان علی(ع) یکتب ذلک فهذا مصحف فاطمة(ع)».(68)

برخی از یاران امام صادق(ع) از جفر سؤال کردند ... و از مصحف فاطمه حضرت مدتی طولانی سکوت کرد. آنگاه فرمود: شما از آنچه می خواهید و نمی خواهید پرس و جو می کنید، فاطمه پس از پیامبر(ص) هفتاد و پنج روز زندگی کرد، غم و اندوه شدیدی بر اثر رحلت پدر به او دست داد. جبرئیل بر او فرود می آمد. به او تسلیت می گفت و از جایگاه پیامبر، و حوادثی که بر فرزندان او می رود، به فاطمه خبر می داد. علی(ع) اینها را می نوشت. این مجموعه مصحف فاطمه است.

2ـ قرطبی نیز روایاتی را در باب پیامبری مریم(س) آورده که به نقل یکی از آنها اکتفا می شود:

سیدة نساء العالمین مریم ثم فاطمة ثمّ خدیجة ثم آسیة(69)

خانم زنان عالم مریم، پس از او فاطمه، پس از وی خدیجه، و سپس آسیه است.

وی از این قبیل احادیث نبوت مریم را استفاده کرده است.

3ـ ابن حجر عسقلانی نیز به حدیث «لم یکل من النساء الاّ آسیه امرأة فرعون و مریم بنت عمران» بر نبوت زنان استدلال کرده است.(70)

در پایان اذعان داریم که این، مسأله ای نظری است و هیچ طرف مسأله جزء مسلّمات نیست و باب بحث و نظر در آن گشوده است و شایسته نیست محققان از دامن زن به این گونه مباحث نگرانی نشان دهند، زیرا وقتی مباحث علمی در فضای خاص خود طرح گردد، جز کمک به پیشبرد دانش و معرفت عایدی ندارد.(71)

چکیده آنچه در این مقال، طرح شد عبارت است:

1ـ نبوت زنان به معنایی فراتر از نبوت انبائی و فروتر از رسالت انبیاء اولوالعزم محل نزاع و بحث است.

2ـ در این نوشتار به این مسأله از زاویه کلام نه تاریخ نگاه شده است.

3ـ در این مسأله دیدگاه مشهور عالمان مسلمان منفی است، گرچه برخی از اندیشمندان معتقد به نبوت زنان شده اند.

4ـ در کتب مقدس مسیحیان و یهودیان نیز اجمالاً نبوت زنان پذیرفته شده است.

5ـ ادله ای از آیات قرآنی، احادیث و اجماع علما بر نفی نبوت زنان اقامه شده که اجمالاً جای نقد داشت.

6ـ در مقابل، ادله ای از قرآن و روایات بر اثبات نبوت زنان اقامه شده است.

ـــــــــــــــــــــــــــــ

1ـ علم الیقین، ج1، ص366 (فیض کاشانی).

2ـ المیزان، ج2، ص139.

3ـ همان، ج13، ص208 و ج14، ص391.

4ـ همان، ج2، ص139.

5ـ اصطلاحات الصوفیه، ملا عبدالرزاق کاشانی (ترجمه و شرح)، ص195؛ اصطلاحات الصوفیه، ص94، انتشارات بیدار.

6ـ المیزان، ج2، ص141.

7ـ زن در آینه جلال و جمال، ص167 (چاپ دوم).

8ـ تفسیر البیضاوی، ج1، ص159.

9ـ البدایة و النهایة، ج2، ص71 ـ 70.

10ـ تفسیر المراغی، ج3، ص151 ـ 150؛ احکام القرآن (جصاص)، ج2، ص12.

11ـ المیزان، ج14، ص149 ـ 150.

12ـ زن و پیام آوری، ص35.

13ـ البدایة و النهایة، ج2، ص70.

14ـ الجامع فی احکام القرآن، ج4، ص84 ـ 83.

15ـ فتح الباری، ج6، ص515.

16ـ همان، ص516.

17ـ الفصل فی الملل و الاهواء و النحل، ج3، ص186 ـ 187 (دار الکتب العلمیة، بیروت).

18ـ زن و پیام آوری، مرتضی فهیم کرمانی.

19ـ کتاب مقدس (عهد عتیق)، سفر داوران، باب 4، آیه 4، ص379.

20ـ همان، کتاب دوم پادشاهان، ب22، آیه 14، ص617.

21ـ همان، (عهد جدید)، کتاب اعمال رسولان، باب 21، آیه 10 ـ 8، ص227.

22ـ همان، انجیل لوقا، باب2، آیه 34، ص91.

23ـ همان، (عهد عتیق)، سفر خروج، باب 15، آیه 20 ـ 21، ص108.

24ـ المراة فی نظر الکنیسة، اسبیرو جبور، مطبعة الصباح، (دمشق، ص47 ـ 77).

25ـ همان، ص69.

26ـ سوره یوسف، آیه 109.

27ـ سوره نحل، آیه 43.

28ـ سوره انبیاء، آیه 7.

29ـ التفسیر الکبیر، ج8، ص43 و ج20، ص36 و 18، ص226.

30ـ المیزان، ج145، ص150 ـ 149.

31ـ تفسیر المراغی، ج3، ص151 ـ 150. احکام القرآن (جصاص)، ج2، ص12.

32ـ المیزان، ج12، ص257 ـ 256.

33ـ المیزان ج1، ص296 و ج6، ص57 و ج8، ص62، 66، 141، 261 و ج9، ص212 ـ 211 و ج10، ص349، 351 و ج14، ص25، 133، 207 ـ 205 و ج17، ص174.

34ـ سوره بقره، آیه 239، سوره حج، آیه 27.

35ـ سوره بقره، آیه 228، سوره نساء، آیه 7، 32، 34، 75، 98، سوره اعراف، آیه81.

36ـ سوره اعراف، آیه 46، 48.

37ـ سوره توبه، آیه 108.

38ـ سوره نور، آیه 37.

39ـ سوره احزاب، آیه 23.

40ـ سوره احزاب، آیه 40.

41ـ سوره ص، آیه 62.

42ـ سوره جن، آیه 6.

43ـ الکافی، ج1، ص174، ح1 و ص176، ح4 ـ 1.

44ـ مستدرک الوسائل، ج14، ص286، ح2.

45ـ وسائل الشیعه، ج18، ص7، ح2.

46ـ همان، ح3.

47ـ بحارالانوار، ج103، ص254، ب5، ح1.

48ـ همان، ج32، ص194، ب3، ح143.

49ـ همان، ج103، ص253، ب4، ح56.

50ـ همان، ج103، ص223، ب2، ح1.

51ـ همان، ج77، ص141، ب7، ح1.

52ـ همان، ج75، ص98، ب48، ح4.

53ـ مستدرک الوسائل، ج3، ص333، ب5، ح3715.

54ـ وسائل الشیعه، ج18، ص4، ب1، ح5، ج27، ص13، ب13، ح83 (آل البیت).

55ـ قضاء و قضاوت در اسلام، ص57؛ فقه اهل بیت، ش10، ص146.

56ـ الفقه الاسلامی و ادلته، ج6، ص483 ـ 482.

57ـ جواهر الکلام، ج40، ص20.

58ـ همان، ص21.

59ـ تحریرالوسیله، ج1، ص215، م1.

60ـ دروس ولایة الفقیه، ج1، ص371.

61ـ تفسیر البیضاوی، ج1، ص159.

62ـ البدایة و النهایة، ج2، ص71 ـ 70.

63ـ سوره قصص، آیه7.

64ـ سوره طه، آیه 38.

65ـ سوره آل عمران، آیه 42.

66ـ همان، آیه 34 ـ 33.

67ـ سوره انبیاء، آیه 34 ـ 33.

68ـ الکافی، ج1، ص241، ح5.

69ـ الجامع فی احکام القرآن، ج4، ص83.

70ـ فتح الباری، ج6، ص515.

71ـ جهت مطالعه و پژوهش بیشتر می توان به این منابع در باب نبوت زنان مراجعه کرد:

الف. زن و پیام آوری، مرتضی فهیم کرمانی، دفتر نشر فرهنگ اسلامی.

ب. تحریرالمرأة. عصر الرسالة، عبدالحلیم ابوشقه، ج1، ص312 ـ 315.

ج. زن در آینه جمال و جلال، ص230 ـ 231.

د. المرأة فی الکنیسة، اسبیرو جبور، ص67 ـ 77.

ه··· . الفصل فی الملل و الاهواء و النحل، ابن حزم، ج3، ص186 ـ 188.

و. فتح الباری بشرح صحیح البخاری، ابن حجر عسقلانی، ج5، ص515 ـ 516

جدید ترین عکس های شقایق دهقان تیر 93

$
0
0
سری جدید عکس های شقایق دهقان تیر 93
شقایق دهقان , جدید ترین عکس های شقایق دهقان در تیر ماه 93 , عکس های شخصی و خصوصی شقایق دهقان , عکس های کمیاب و ناب شقایق دهقان , فیلم جدید شقایق دهقان , عکس جدید شقایق دهقان و آزاده نامداری , دیدنی ترین عکس های شقایق دهقان , عکس های شقایق دهقان در بیمارستان طبی کودکان , عکس های شقایق دهقان در بین کودکان سرطانی , تحصیلات شقایق دهقان , تصاویر ناز و جذاب شقایق دهقان , خانواده شقایق دهقان , نقش های شقایق دهقان در فیلم هایش , شقایق دهقان بازیگر نقش خانم شیرزاد در سریال ساختمان پزشکان , هواداران شقایق دهقان , سایت شقایق دهقان , Shaghayegh Dehghan , تاریخ تولد شقایق دهقان , فرزندان شقایق دهقان
[عکس: www_Campec_Ir_Shaghayegh_Dehghan_56.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Shaghayegh_Dehghan_57.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Shaghayegh_Dehghan_58.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Shaghayegh_Dehghan_59.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Shaghayegh_Dehghan_60.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Shaghayegh_Dehghan_61.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Shaghayegh_Dehghan_62.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Shaghayegh_Dehghan_63.jpg]

جدید ترین عکس های روناک یونسی تیر 93

$
0
0
سری جدید عکس های روناک یونسی تیر 93
گالری عکس های تیر ماه روناک یونسی , جدید ترین عکس روناک یونسی , عکس های جالب و دیدنی از روناک یونسی , سایت روناک یونسی , وبلاگ روناک یونسی , صفحه شخصی روناک یونسی , نقش های روناک یونسی در فیلم هایش , عکس روناک یونسی رد پشت صحنه فیلم جدیدش , عکس بدون گریم روناک یونسی , عکس های روناک یونسی قبل از عمل جراحی , عکس های بعد از عمل جراحی روناک یونسی , زندگینامه روناک یونسی , شوهر دوم روناک یونسی , عکس جدید روناک یونسی با همسر دومش و فرزندش , تازه ترین عکس های روناک یونسی , تاریخ تولد روناک یونسی , سن روناک یونسی , عکس های روناک یونسی از نمای نزدیک , عکس های ناب روناک یونسی , عکس جالب روناک یونسی در حمایت از مردم فلسطین
[عکس: www_Campec_Ir_Ronak_Younesi_29.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Ronak_Younesi_30.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Ronak_Younesi_31.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Ronak_Younesi_32.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Ronak_Younesi_33.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Ronak_Younesi_34.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Ronak_Younesi_35.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Ronak_Younesi_36.jpg]

جدید ترین عکس های شهرزاد عبدالمجید تیر 93

$
0
0
سری جدید عکس های شهرزاد عبدالمجید تیر 93
گالری جدید ترین تصاویر شهرزاد عبدالمجید , عکس های شخصی و جدید شهرزاد عبدالمجید , عکس های تیر ماه شهرزاد عبدالمجید , عکس های جذاب شهرزاد عبدالمجید , عکس جدید شهرزاد عبدالمجید و مهتاب رباطی , عکس جدید مهتاب رباطی , سن شهرزاد عبدالمجید , همسر شهرزاد عبدالمجید , عکس همسر شهرزاد عبدالمجید , فیلم های شهرزاد عبدالمجید , سریال های شهرزاد عبدالمجید , عکس های بدون گریم شهرزاد عبدالمجید , شهرزاد عبدالمجید عکس , سایت شهرزاد عبدالمجید , وبلاگ شهرزاد عبدالمجید , بهتارین عکسهای شهرزاد عبدالمجید , بهترین عکس های بازیگران , صفحه شخصی شهرزاد عبدالمجید , تازه ترین عکس های شهرزاد عبدالمجید
[عکس: www_Campec_Ir_Shahrzad_Abdolmajid_8.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Shahrzad_Abdolmajid_9.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Shahrzad_Abdolmajid_10.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Shahrzad_Abdolmajid_11.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Shahrzad_Abdolmajid_12.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Shahrzad_Abdolmajid_13.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Shahrzad_Abdolmajid_14.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Shahrzad_Abdolmajid_15.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Shahrzad_Abdolmajid_16.jpg]

جدید ترین عکس های حمید گودرزی تیر 93

$
0
0
سری جدید عکس های حمید گودرزی تیر 93 
حمید گودرزی , عکس های تیر ماه حمید گودرزی , عکس های شخصی و ناب حمید گودرزی , عکس های خاص حمید گودرزی , حمید گودرزی عکس , عکس جدید حمید گودرزی با همسرش , زیبا ترین عکس حمید گودرزی , بیوگرافی کامل حمید گودرزی , فیلم های حمید گودرزی , فیلم جدید حمید گودرزی , جذاب ترین تصاویر حمید گودرزی , ساتی رسمی حمید گودرزی , وبلاگ حمید گودرزی , نقش های حمید گودرزی در فیلم هایش , سریال های حمید گودرزی , صفحه شخصی حمید گودرزی , تازه ترین عکس های حمید گودرزی , متفاوت ترین عکس های حمید گودرزی , عکس های جدید حمید گودرزی در ماه رمضان 93 , Hamid Goodarzi
[عکس: www_Campec_Ir_Hamid_Goodarzi_41.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Hamid_Goodarzi_42.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Hamid_Goodarzi_43.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Hamid_Goodarzi_44.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Hamid_Goodarzi_45.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Hamid_Goodarzi_46.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Hamid_Goodarzi_47.jpg]

جدید ترین عکس های نازلی رجب پور تیر 93

$
0
0
سری جدید ترین عکس های نازلی رجب پور تیر 93
گالری عکس های جدید نازلی رجب پور , زیبا ترین عکس های نازلی رجب پور , عکس های شخصی و بدون گریم نازلی رجب پور , عکس های بازیگر سریال ستایش 2 , عکس های دختر صابر در سریال ستایش2 , سن نازلی رجب پور , تحصیلات نازلی رجب پور , اولین فیلم نازلی رجب پور , فیلم های نازلی رجب پور , بیوگرافی نازلی رجب پور , زندگینامه نازلی رجب پور , عکس های ناب و جذاب نازلی رجب پور , اینستاگرام نازلی رجب پور , وب سایت نازلی رجب پور , وبلاگ نازلی رجب پور , کمپ هواداران نازلی رجب پور , عکس های خصوصی نازلی رجب پور , طرفداران نازلی رجب پور , عکس های نازلی رجب پور از نمای نزدیک , نازلی رجب پور عکس
[عکس: www_Campec_Ir_Nazli_Rajab_pour_23.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Nazli_Rajab_pour_24.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Nazli_Rajab_pour_25.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Nazli_Rajab_pour_26.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Nazli_Rajab_pour_27.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Nazli_Rajab_pour_28.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Nazli_Rajab_pour_29.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Nazli_Rajab_pour_30.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Nazli_Rajab_pour_31.jpg]

[عکس: www_Campec_Ir_Nazli_Rajab_pour_32.jpg]

فال روز سه شنبه 24 تیر 93

$
0
0
فال روز سه شنبه 24 تیر 93
 
[عکس: xz5o941i4sb6frrmpxer.gif]
 
فال روز سه شنبه 24 تیر 1393,فال روزانه 24 تیر 93,فال روز,فال روزانه 93/4/24,فـال روزانـه,فال روزانه سه شنبه 24 تیر 1393,فال 24 تیر 1393,فال امروز 24 تیر 93,فال روزانه بیست و چهارم تیر 1393,فال 24 تیر 93,فال سه شنبه بیست و چهارم تیر 93,امروز 24 تیر 93,فال امروز سه شنبه 24 تیر 1393,فال امروز بیست چهارم سوم تیر 93,فال روزانه 24 تیر 1393,فال روز سه شنبه بیست و چهارم تیرماه 1393,فـال روزانه 1393/04/24,Daily Omen,طالع و فال تیرماه 1393,فال امروز سه شنبه 24 تیر 93,فال جدید,فال 1393/4/24,فال سه شنبه 24 تیر ماه 1393,فال روزانه سه شنبه 24 تیرماه 93
فروردین:
 ممکن است بین شما و اقوام یک جروبحث به راحتی بالا بگیرد. نزاع های بد با والدین، اعضای خانه و همسر بر اساس دلایل خاصی هستند و احتمالا تقصیر شما نیز هست. شاید در شوروشوق خود از صداقت، برابری و احترام چشم پوشی کرده اید.
اردیبهشت:
 هنگام رانندگی به شدت مراقب باشید و از قوانین رانندگی پیروی کنید. امروز احتمال گیر کردن در ترافیک یا تصادف بسیار بالاست. ممکن است شرایط ناخوشایندی برایتان پیش بیاید و در جلوی رویتان قانون زیر پا گذاشته شود.
خرداد:
 امروز ضعف شما تمایلتان برای پول باداورده است. ممکن است یک کار پر ریسک یا انتظار بردهای بزرگ شما را اغوا کند. هنگام آغاز یک پروژه ی جدید، مراقب و بابصیرت باشید. تمام عواقب احتمالی را بررسی کنید و سعی داشته باشید تابع قانون باشید.
تیر:
 بلندپروازی هایتان بالا هستند و مستعد کارهای بزرگ هستید. متاسفانه در یک شرایط حیاتی ممکن است کمک دیر به شما برسد.امروز برای شما ممکن است انرژی زیاد، جنگ شدید یا استرس وجود داشته باشد. برای حداقل کردن دردسرها به خودتان مغرور نباشید.
مرداد:
 باید سعی کنید با همه ی اطرافیان توافق داشته باشید. نگاه تیزتان را روی آنهایی بگذارید که به اموالتان و رازهای شخصیتان دسترسی دارند. یک حرکت اشتباه یا قدم بی احتیاط باعث می شود که قربانی حیله های کسی شوید.
شهریور:
 در چرخه ی نزدیکانتان ممکن است یک بی تفاهمی بوجود بیاید. جانب گیری نکنید و عقاید خود را تا وقتی که دلایل اصلی مشاجره را نفهمیده اید در نزد خود نگه دارید. اگر شرایط هیچ ربطی به شما ندارد، سعی کنید از تمام فجایع این چنینی دور بمانید.
مهر:
 امروز نیازهایتان مورد اهمال قرار می گیرند. تلاش می کنید که در موضع خود بمانید و زیر سوال قرار دادن اختیارات کسی ممکن است به دردسری بزرگ منتهی شود. برای امروز پر از استرس شدید و تغییرات ناگهانی در چگونگی تفکرتان خواهید بود.
آبان:
 قدرتتان هر لحظه بیشتر می شود و فرصت هایتان نوید بخش تر می شوند. بعلاوه، امروز شما تنها نیستید – اکثر دوستان طرف شما هستند. بااین حال، ممکن است تعدادی مخالف داشته باشید که در کمین هستند و بدشان نمی آید که برایتان دردسر درست کنند.
آذر:
 امروز اعمال مصمم شما برابر هستند با سوزاندن پل ها و پریدن به داخل ناشناخته ها! خانواده و زندگی خصوصی شما ممکن است به شیوه ای نامطلوب سورپرایزتان کنند. احتمال وجود یک جدایی ناگهانی از کسی وجود دارد. قدم اول در یک مسیر جدید ممکن است اشتباه باشد بویژه اگر احساسات و غریزه شما را رهبری کنند.
دی:
 برای شما یک دیالوگ آرام – مهم نیست با چه کسی – قابل دسترسی نیست. در عوض ممکن است یک رسوایی با چیزهای آزارنده ی بسیار در مکالمات داشته باشید و احتمالا تا جدایی پیش بروید. احتمال جروبحث با نزدیکان، مردم بامقام و ماموران اجرای قانون وجود دارد.
بهمن:
 امروز هر چیز خوبی بهایی دارد. ممکن است در محل کار مشکلاتی را تجربه کنید یا در سلامتیتان مشکلاتی ایجاد شود. به دلیلی مسایل حمل و نقل، سوءتفاهم در بلیط ها یا ویزا، نقص بیمه یا دیگر اسناد ممکن است یک مسافرت زیبا به تعویق افتد.
اسفند:
 در زندگی عشقی ممکن است تغییرات هیجان انگیزی را تجربه کنید. به دلیل عشق زیاد و محبت ممکن است هیجاناتتان شعله ور شوند. اگر فورا عمل کنید تغییرات مثبت بوده و روابطتان فراموش نشدنی می شوند (خیلی پرخاشجو نباشید و مهربان باشید).


منبع : سیتی فان

چشات چرا اینجوری می شه؟

$
0
0
چشات چرا اینجوری می شه؟

[عکس: 10462536_770934306261718_4915018013427954879_n.jpg]

اس ام اس های خنده دار

$
0
0
هیچی هم بهتر از این نیس که لنگ ظهر از خواب بیدار شی
ببینی تو خونه بوی قرمه سبزی میاد ^_^
.
.
.
دیروز یه شیشه کشک خریدم: ۷۵۰۰ تومن!
گمونم از این به بعد “برو کشکتو بساب”
یه پیشنهاد تجاری موفق محسوب میشه!
.
.
.
سوال مسابقه نود در شهر حیف نون :
طرفدار چه تیمی هستید؟؟
۱) بله
۲) خیر
.
.
.
ﺷﺨﺼﯽ ﺍﻻﻏﺶ ﺭﺍ ﻣﯿﺰﺩ!
ﻋﺎﻟِﻤﯽ ﺑﻪ ﺍﻭ ﺭﺳﯿﺪ ﻭ ﮔﻔﺖ :ﻧﺰﻥ ﮔﻨﺎﻩ
ﺍﺳﺖ…
ﻣﺮﺩ ﮔﻔﺖ :ﺑﺒﺨﺸﯿﺪ ﻧﻤﯿﺪﺍﻧﺴﺘﻢ
ﻓﺎﻣﯿﻞ ﺷﻤﺎﺳﺖ
ﻋﺎﻟِﻢ ﮔﻔﺖ :ﻧﻪ ﻣﯿﺘﺮﺳﻢ ﻋﺎﻕ ﻭﺍﻟﺪﯾﻦ ﺷﻮﯼ !
.
.
.
الان بچه ۴ساله از باباش gallexy note II میخواد
بعد ما یه فامیل داشتیم اسم بچش رضا بود
تا ۱۲سالگی هرکی میگفت سکوت علامت رضاست من فکر میکردم علامت اونه !
.
.
.
طرف مامانش بهش گفته الهی قربون قد و بالات برم
بعد اومده تو پروفایلش زده Model
.
.
.
یه تریپی شاعرا دارن که میگن :
زیر بارون گریه کردم تا تو اشکامو نبینی
من موندم این که اینقدر تلاش کرده که نبینه چرا خودشو لو میده ؟
.
.
.
دانشگاه رفتم ب مسول ازمایشگاه مون
میگم خانم چرا وایرلس دانشگاه کار نمیکنه؟
میگه چن روزه خراابه از WIFI استفاده کن !
.
.
.من که رکیک ترین فحش بابام ” دیوانه “
و مستهجن ترین حرف مامانم ” بی شخصیت ” بود شدم این!
خدایا به حق همین ماه عزیز بچمو به تو سپردم!
.
.
.
دوست عزیز یه مهمونی یا مسافرت میری سعی کن خوش بگذرونی
ماموریت عکاسی که نرفتی از هر سکانست عکس میگیری !
.
.
.
“خر نشو” چیست ؟
نصیحتی دوستانه جهت امتناع از انجام کاری !
.
.
.
پر سودترین معامله ای که ما دهه شصتیها انجام دادیم
تعویض نون خشکه با جوجه رنگی بود )
.
.
.
ع*ن مفت، آدم مفت
گنجشکها این ضرب المثل را بر فراز پیاده رو های پر رفت و آمد به کار می برند.
.
.
.
چرا از همون ماده ای که تو شامپو بچه استفاده میکنن
که چشمو نمیسوزونه تو شامپوی ماها استفاده نمیکنن؟
چش ما چش سگه !؟
.
.
.
بعضی ها هم هستن که هر وقت میرن دستشویی
باید سند بذاری درشون ییاری !
اینا اورانیوم غنی میکنن ظاهرا
.
.
.
سرگذشت کلمه “سلام” به مرور زمان در اس ام اس
سلام علیکم
سام علیکم
علیکم
سلام
سلم
سم
س
.
.
.
یه بارم رفتم مغازه سیگار بخرم
همون اول گفت بَه سلام، شما پسر فلانی ای؟
گفتم آره، سس مایونز خوب چی داری !؟
.
.
.
ﻫﺴﺘﻦ ﻫﻨﻮﺯ ﺩﺧﺘﺮﺍﻳﻲ ﻛﻪ ﻣﺪﻝ ﻣﺎﺷﻴﻦ ﺩﻭﺱ ﭘﺴﺮﺷﻮﻥ ﻭﺍﺳﺸﻮﻥ ﻣﻬﻢ نیست
ﻭﺍﺳﻪ ﺍﻳﻨﺎ ﻓﻘﻂ ﻗﻴﻤﺖ ﻣﺎﺷﻴﻦ ﻣﻬﻤﻪ ، ﺍﺯ ﻣُﺪِﻝ پُدِل ﺳﺮ ﺩﺭﻧﻤﻴﺎﺭﻥ !
.
.
یکی از فانتزیام این بود توی دانشگاه رشته کشاورزی بخونم بعدش گوجه فرنگی و خیار و کلم و کاهو رو بهم پیوند بزنم درخت سالاد پرورش بدم !
.
.
دختره نمرش نوزده ونیم شده اومده پست گذاشته : سهراب ، قایقت جا دارد ؟؟؟
اونوقت من امتحان میدم ، به تنهایی معدل کلاسیو دو سه نمره میارم پایین !
.
.
مورد داشتیم دختره مدل ابروهاشو با مدل ابروهای مخاطب خاصش ست میکرده !
.
.
به دختران خود بیاموزید هر آرزویی دارن سعی کنن قبل از ازدواج بدستش بیارن ؛ چون شوهر غول چراغ جادو نیست !
.
.
من تو عمرم با این بار ، ۳بار بیشتر دروغ نگفتم !
.
.
دختره توی قسمت زبان بوقبوک نوشته :
.i know spanish. english. italian. korean. afghanian. russian
بعد توی فرودگاه کربلا بهش گفتن :
.plz give your passport
جواب داده :
.im a blackboard
.
.
غمگینم مثل پرنده ای که هر چی میبوقه روی ماشین نمیفته !
 
ﺁﯾﺎ ﻣﯿﺪﺍﻧﺴﺘﯿﺪ ﻭﻗﺘﯽ ﺍﮊﺩﻫﺎ ﺗﻮ ﭼﺸﻤﺶ ﺁﺷﻐﺎﻝ ﺑﺮﻩ ﻣﯿﻤﯿﺮه ؟ ﭼﻮﻥ ﺑﻪ ﯾﻪ ﺍﮊﺩﻫﺎﯼ ﺩﯾﮕﻪ میگه بیا ﺗﻮﻭﻭ چشمم ﻓﻮﺕ کن ﺑﻌﺪ ﭼﻮﻥ ﻓﻮتشون ﺁﺗﯿﺸﻪ ﮐﻼ ﮐﻠﺸﻮﻥ ﻣﯿﺴﻮﺯﻩ !
این اطلاعاتو توی مجله ها و مقالات علمی ناسا هم نمیتونید پیدا کنید …
طرح آمارگیری خانوار
شما چند تا بچه دارین؟
بابام : یکی
ولی توشناسنامه که نوشته دو تا
اونو میگی؟ دکور خونست :|
فقط وقتهایی که اینترنت قطع میشه میاد بیرون یه دوری میزنه Laugh
.
.
.
توی ایران واسه رانندگی یا باید گواهینامه داشته باشی یا نیسان !
.
.
.
امروز بچه همسایمونو دزدیدن کصافطای بی وجدان ،
در ازای آزادیش ۵ کیلو پسته خواستن …
هیچی دیگه خانوادهه دارن با نبود بچشون کنار میان ! Laugh
.
.
.
سال دیگه تابستون اگه هندونه و خربزه گیرتون اومد بخورین
ولی تخمه هاشونو دور نریزین ،
نگه دارین واسه آجیل عید ۹۳ … :|
.
.
.
یعنی باید جفت پا رفت تو صورت این استادایی که میگن :
از تعطیلات عید استفاده کنین، درسا رو مرور کنین :|
.
.
.
اومدم خونه ،مادربزرگم تا منو دید گفت :
بالاخره یاد گرفتم sms بدم ! گفتم: چی میگی ؟
عمــــــراً اگه یاد گرفته باشی!
اینو گفتم و رفتم تو اتاقم …
چند ثانیه بعد یه مسـیج با این مـضمون از طرف مادربزرگم اومد
: گـــه نـخــــــور …! :|
.
.
.
تغییر در ادبیات کودک بعد از گرانی:
آی قصه قصه قصه،نون و پنیر و تره! Laugh
.
.
.
می بینم از تو آشپزخونه صدا میاد
رفتم می بینم داداشم هی در یخچالو باز و بسته میکنه …
میگم :چرا همچین میکنی؟ درش کنده شد
میگه: دارم رفرش میکنم ببینم چیز جدید پیدا می کنم یا نه !!
ای خــــــــدا این خوشیــارو از مـــا نگیر خخخ :lol:
.
.
.
در تاکسی یا بسته نمیشه یا چنان بسته میشه که،
راننده تاکسی به عممون توی افق نیگا میکنه :|
.
.
.
انقدر مار بازی در آوردی که سال ۹۲ رو به خاطر تو گذاشتن،
سال مار و افعی … :|
حواست باشه پارسال هم خیلی گاو بازی در آورده بودی
خدا کنه سال بعد سگ نشی ! Laugh
.
.
.
وقتی صورتتو اصلاح میکنی و کسی نباشه ماچش کنه!
مثل اینه که ده تومن شارژ بخری و وارد کنی ؛
و بدونی قرار نیست به کسی زنگ بزنی !
لامصب دردیه واسه خودش :|
.
.
.
مولوی یک داستانی داره که طرف دنبال گنج و روزی فراوان، بدون کاره ،
داستان رو ولش کن !
خواستم بگم بی حالی ما حداقل هفت قرن سابقه داره ! :)
.
.
.

 

 

چند تفاوت تو تصویر هست؟

$
0
0
چند تفاوت تو تصویر هست؟
؟

تک دختر
 

عکس های عاشقانه متحرک


عکس های عاشقانه متحرک

عکس های عاشقانه متحرک

عکس های عاشقانه متحرک

عکس های عاشقانه متحرک

عکس های عاشقانه متحرک

Viewing all 13198 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>