خبرگزاری میراث فرهنگی ـ فرهنگ و هنر ـ موزه فرشچیان در کاخ موزه سعدآباد ظهر امروز میزبان صدها علاقمند آثار فرشچیان بود تا همه با هم نظارهگر رونمایی از آخرین اثر این هنرمند پیشکسوت ایرانی باشند.
اثر "معراج" آخرین اثر فرشچیان است که به گفته او یکسال و چندماه زمان برد تا به ثمر بنشیند.
«محمود فرشچان» نگارگر پیشکسوت که سال گذشته یکی دیگر از آثارش را در موزه فرشچیان رونمایی کرده بود امروز اثر "معراج" خود را به نمایش گذاشت.
او در خصوص این اثر گفت: «هنرمندان بزرگی در ایران بودند که در مکاتب مختلف معراج حضرت پیامبر را به تصویر کشیدند از آن جمله میتوان به اثر "معراج" "سلطان محمد" اشاره کرد. و اغلب این آثار چهره پیامبر پوشیده یا نورانی نشان داده میشود اما من سعی کردم با قلم ناچیز خود ایشان را از پشت سر نشان دهم.»
فرشچیان با اشاره به آنکه پیامبر در اثر معراج او رو به درگاه الهیت است و یک نور بر تمام تابلو گواه این مضمون است تصریح کرد: «در این اثر پیامبر و مرکبش به سوی خدا میروند و فرشتگانند که در اطراف او به سوی ملکوت پرواز میکنند. در این میان سعی داشتم فرشتگان را مابین زن و مرد طراحی کنم. همچنین سر پیامبر از ماه بالاتر قرار گرفته و هر چه از پائین تابلو به بالا میرویم فرشتگان محوتر میشوند.»
به گزارش CHN، دکتر حسین الهی قمشهای یکی دیگر از سخنرانان این مراسم بود که در خصوص زیبایی صحبت کرد و گفت : «آنچه در عالم کم است و باید در به در و منزل به منزل دنبال آن بود زیبایی است .اگر انسانها بتوانند این لحظه شگرف را درک کنند و به دنبال زیبایی باشند چه از طریق شعر، نقاشی، حجم و مجمسمههای نیکلانج، خوشنویسی و غیره از همه این راهها میتوانند به خداوند جمیل برسند.
او با اشاره به آنکه اسم جمیل خدواند خواستنی است شعری را خواند و افزود: «چشم من و پای من و کوی تو زیبای مطلق چشم من روی تو ای شیرین شمایل»
به گفته قمشهای، زیبایی به قدری نقش اساسی در شالوه انسان دارد که باید کنگرهها و همایشهای اساسی برای آن برگزار کرد از این طریق نه تنها این مهم مورد توجه قرار میگیرد بلکه میتوان جلوی ظلم، فتنه و بدیها را در عالم گرفت چرا که اینها رابطه مستقیم با زشتیها دارند. ناهماهنگیهای اجزا با یکدیگر سبب شده تا خشونت، کینه و تنفر در جامعه به وجود آید.»
وی تاکید کرد: «هنر و کتاب گنجینهزیباییها هستند. باید هر روز به یک موسیقی خوب گوش کرد و هر روز یک قطعه نقاشی خوب دید. امروز تمام اطلاعات به سادگی در اختیار مردم قرار میگیرد اما روزمرهگی همه را همچون طوفانی نوح غرق میکند.»
قمشهای در ادامه خطاب به همه حاضران گفت: «بیائید از این گستره اطلاعاتی که در اختیار داریم استفاده کنیم. امروزه موزها و گالری ها به صورت مجازی از هر کجا قابل رویت هستند باید از این امکانات استفادههای لازم را برد.
او در ادامه پیشنهاد داد: هفت روز هفته را به هنرهای هفتگانه اختصاص دهیم. یک روز سینما، یک روز مجسمه، نقاشی، شعر، معماری و غیره......»
به گزارش CHN، در ادامه این مراسم یادداشتی از محمد خاتمی که برای این مراسم نوشته بود قرائت شد.
خانمی در این یادداشت نوشته بود:
بسمالله الرحمن الرحیم
عمر پربرکت استاد ارجمند جناب آقای فرشچیان دراز باد
که خداوند رحمان و جمیل فیض زیبایی خود را از جمله در آثار برآمده از استاد که خیال متعالی ایشان است به خلایق ارزانی داشته. استاد فرشچیان را گرامی میداریم»
محمد علی نجفی رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در این مراسم به تجربه تاسیس موزههای شخصی اشاره کرد و گفت: «اگرچه تاسیس این نوع موزهها در کشور جدید نیست اما میتواند حرکت جدیدی در خصوص میراث فرهنگی و کشور ما باشد.
هر چند در حال حاضر بنا بر دلایلی این نوع موزهها در کشو ما کم هستند در حالی که اگراین نوع موزهها را به عنوان موزههای شخصی در نظر بگیریم میتوانند راه را برای ما باز بگذارند و راهگشای راه فرهنگ و هنر شوند.»
به گفته او، تاسیس موزه فرشچیان تجربه مفیدی است از همکاری بخش مردمی و دولتی.
نجفی در ادامه با تعارف در خصوص اینکه صلاحیت صحبت کردن در خصوص کارها و شخصیت فرشچیان را ندارد ادامه داد: «فرشچیان به لحاظ هنری و شخصیتی نه تنها الگویی برای هنرمندان ایران است بلکه معیاری نیز برای سنجش هنر محسوب میشود.هنر او میراثی و هنری است.»
به گفته معاون رئیس جمهور، فرشچیان این امکان را ایجاد کرد تا نگارگری از لابلای کتابها و آثار گذشتگان به میان مردم بیاید و از اقصی نقاط جهان این هنر را بشناسند هر چند ممکن است برخی از اساتید هنر سنتی چنین ملاکهایی را برای آثار فرشچیان ندانند ولی از نظر ما هر هنری که هویت ایرانی و سنتی در برداشته باشد در زمره این هنرها قرار میگیرد.»
رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در خصوص شخصیت فرشچیان خاطر نشان کرد: «شخصیت او به تمام معنا حکیم هنر اسلامی در عصر معاصر تلقی میشود. او ویژگیهایی دارد که میتوان نام حکیم هنر اسلامی را براو نهاد از آن جمله میتوان به خلاقیت هنری، معرفت هنری، جامعیت هنری او از نظر آشنایی و احاطه ب همه شاخصههای هنر اسلامی که او در نگارگری خود متجلی کرده اشاره کرد.»
نجفی از دقت و وسواس و اظهار نظر در خصوص دیگران و آثارشان به عنوان اخلاق هنری فرشچیان نام برد.
به گزارش خبرنگار CHN، با وجود اینکه انتظارمیرفت مراسم رونمایی از اثر هنرمند بزرگی چون فرشچیان با برنامه در اصول و قواعد برگزار شود اما به دلیل ازدحام جمعیت و حضور عموم مردم و بازدیدکنندگان کاخ سعدآباد در این مراسم بسیاری از هنرمندان و اصحاب رسانه نتوانستند از این اثر دیدن کنند و پشت درهای بسته ماندند.