خلاقیت بالاتر در حل مشكلات در بسیاری از حوزهها به افراد كمك می كند، اما جرقههای خلاقیت ممكن است به بروز برخی اقدامات غیراخلاقی در زمان جستوجو برای راه حل مساله منجر شود.
تحقیقات جدید نشان داده كه متفكران خلاق از توانایی بیشتری برای تقلب برخوردار هستند چرا كه قادر به ارائه توضیحات استادانهتری برای توجیه اعمال خود هستند.
روانشناسان دانشگاه هاروارد با آزمایش تعدادی از دانشجویان دریافتند آن دسته از افرادی كه از تخیل واضحتری برخوردار بودند برای دستیابی به جایزه مالی بزرگتر تقلب میكردند.
این دانشجویان سپس از مهارتهای تفكر خلاق خود برای ارائه دلایل مختلف برای اقدامات خود و در نهایت تخفیف در اشتباهاتشان استفاده كردند.
به گفته دانشمندان، كاربردهای عملی این نتایج این است كه افراد خلاق ممكن است با خطر بیشتری در محل كار خود در زمان رویارویی با دوراهیهای اخلاقی روبرو شوند.
به نوشته سایت لایوساینس، فرانچسكا گینو از دانشگاه هاروارد در بیانیهای اظهار كرد: خلاقیت بالاتر در حل مشكلات در بسیاری از حوزهها به افراد كمك می كند، اما جرقههای خلاقیت ممكن است به بروز برخی اقدامات غیراخلاقی در زمان جستوجو برای راه حل مساله منجر شود.
دانشمندان از 97 دانشجو در دانشگاههای جنوب شرق آمریكا خواستد كه مجموعههایی از آزمایشهای روانشناسی به رسمیت شناخته شده را انجام دهند. در این آزمایش، شركتكنندگان باید به تصاویری با نقاطی در دو سوی یك خط مورب نگاه كرده و سپس جهتی كه نقاط بیشتری در آن وجود داشت را مشخص میكردند. در نیمی از 200 آزمایش تعداد نقاط در هر دو سوی خط یكسان بود.
انتخاب سمت راست با پنج سنت و سمت چپ با 0.5 سنت جایزه داده میشد. این در حالی بود كه افراد خلاقتر بیشتر به انتخاب سمت پرسودتر میپرداختند با اینكه هیچ دلیلی برای وجود نقاط بیشتر در آن سو وجود نداشت.
به ادعای محققان، این گواهی بر این مساله است كه متفكران خلاق در زمان انجام تقلب و به ویژه در مورد پول به ساخت توجیههای تخیلی در ذهن خود میپردازند.
در آزمایش دوم، دانشجویان به سوالاتی در مورد اطلاعات عمومی پاسخ داده كه پاسخهای آنها در برگه امتحان به طور نامرتب وجود داشت.
در گام بعدی از شركتكنندگان خواسته شد تا پاسخهای خود را به یك برگه دیگر منتقل كرده و سپس به آنها گفته شد كه همان برگه به طور تصادفی با پاسخهای صحیح علامتگذاری شده بود.
یكبار دیگر محققان دریافتند كه گروه افراد خلاق از كلیدهای میانبر برای نسخهبرداری از پاسخهای صحیح استفاده كرده بودند. در این آزمون نیز از انگیزه مالی برای پاسخدهی صحیح استفاده شد از این رو انگیزه تقلب در این افراد بالاتر رفته بود.
به گفته دانشمندان، افراد خلاق خود را مجاز به تقلب می دانند. توانایی ایجاد چندین توجیه ابتكاری برای اقدامات غیراخلاقی از طریق تفكر خلاق ممكن است افراد را به این تفكر هدایت كند.
این پژوهش هیچ ارتباطی بین هوش و عدم صداقت مشخص نكرده است. اكنون این محققان به دنبال شواهد بیشتر در مورد پیگیری اهداف خودخواهانه توسط افراد خلاق در زندگی هستند.